#metoo – och sen då?

Nytt livsmod – vägen tillbaka efter sexuella övergrepp och livstrauma av Dr. Dan B Allender

Känner du också någon som säger #MeToo? #MeToo har med kraft satt fingret på det mängder av människor, män som kvinnor varit utsatta för.

Har du också någon i din närhet som du vet varit utsatt för kränkningar, trakasserier och övergrepp? Det är alltför vanligt. Har ni pratat om händelserna? Tror du han eller hon skulle behöva bearbeta det som hänt istället för att trycka ner det? I så fall vill jag verkligen rekommendera den just utkomna boken Nytt livsmod – vägen tillbaka efter sexuella övergrepp och livstrauma av Dr Dan B Allender.

Det är en bok som vågar ta den utsatte ut på djupt vatten för att sätta ord på det som hänt och framför allt på hur det fortfarande påverkar honom/henne idag både till kropp, själ och psyke. Ämnet är högaktuellt. Jan Beskow skrev i november 2017 i GP ”Sexuella övergrepp ger hjärnskador.” Han beskrev hjärnskador – påvisbara. Det är skador som påverkar människan på många olika sätt, t ex autoimmuna sjukdomar, cancer, reumatism m.m. på grund av tidiga trauman. Även Dr Denis Mukwege är en person som belyser vikten av läkedom efter svåra övergrepp.

Författaren Dr Dan B Allender som är teolog och psykolog bygger innehållet i boken på modern forskning och lång erfarenhet av kliniskt arbete med människor som varit utsatta för trauman – alltifrån psykiska till fysiska övergrepp inklusive pornografi.

Nytt livsmod är boken som ger läsaren en djupare kunskap om trauma som hjälp för att ta sig upp på vägen mot helande. Den är till för den drabbade, men även partnern alt en nära förtrogen vän. Den är ett oumbärligt verktyg för präster/pastorer, själavårdare och andra som möter utsatta människor för att förstå vad som händer med den utsatta människan och kunna bemöta dem på ett bra sätt.

Boken består av en huvuddel, samt en arbetsdel för den utsatte, en arbetsdel för den som går vid sidan av, samt förslag på hur man kan jobba med trygga små grupper.

För att sträcka ut en hjälpande hand till dem i nöd ber jag ”DigMed” att på olika sätt sprida kunskap om att boken finns.

Låt oss slippa höra #kvinnantigeriförsamlingen.

Pris 280:- Swish 0720136130. Märk betalningen ”Boken”.

Beställ genom damernassamtalsbyra@gmail.se eller sune.jaderberg@forlagetboken.se.

Finns även att köpa hos Din Bok Gbg och på KRIS i Gråbos mottagning.

Varma hälsningar

Anne Holmdahl www.damernassamtalsbyra.se

Judith Breneman